Puhelin kastui – mitä nyt???

Puhelimen kastuminen on painajainen, sillä meillä on nykyisin lähes kaikki tieto siinä pienessä älyttömässä puhelimessa. Vielä kauhistuttavammaksi asian tekee se, että vesivahingot saattavat mitätöidä valmistajan takuun.

DigiAuran pikaohjeet kastuneen puhelimen pelastamiseksi

1. Pelasta puhelin vedestä nopeasti

Nopealla vesipelastusoperaatiolla voit vähentää sisääntyöntyvän veden määrää. Sukellustaito tai rohkeus upottaa käsi nopeasti vessapönttöön voivat tulla tarpeeseen.

2. Sammuta laite

Sammuta laitteesi välittömästi ehkäistäksesi oikosulkua. Älä yritä laittaa sitä päälle takaisin, edes testimielessä. Älä myöskään lataa sitä heti kastumisen jälkeen

3. Suolavesi on puhelimelle myrkkyä, joka vaatii huuhtelua.

Jos puhelimesi tipahti meriveteen, tulee sinun huuhdella se hanaveden alla, vaikka hullulta kuulostaakin. Suola nimittäin kiihdyttää korroosiota ja saattaa nopeasti tehdä jatkon pelastustoimet turhiksi.

4. Kuivaa paperilla tai kankaalla

Kuivaa näkyvä vesi pyyhepaperiin tai kankaaseen. Koeta saada kaikki mahdollinen vesi pois. Voit heiluttaa puhelinta isossa kaaressa, jotta saisit rei’istä vedet poistumaan. Myös imeminen voi auttaa. Suosittelemme, ettet käytä paineilmaa, sillä se voi työntää vettä vain syvemmälle puhelimen uumeniin.

Älä käytä hiustenkuivainta, mikroaaltouunia tai saunaa kuivaamiseen.

5. Poista SIM-kortti, muistikortti ja myös akku

Avaa puhelimen kaikki mahdolliset luukut ja ota kaikki irtoavat osat. Tällä tavoin toimimalla esimerkiksi SIM-kortille ja muistikortille tallennetut tiedot toivottavasti vielä saadaan pelastetuksi. Poista myös akku, jos puhelinmallistasi saat takakannen auki ja akun irrotettua. ,Useimmissa uudemmissa luureissa ei akkua itse valitettavasti ilman työkaluja irti saa.

6. Kuivaa puhelin riisissä tai silikonigeelipussien voimalla

Jos huoltoon toimittaminen viivästyy esimerkiksi saariviikonlopun vuoksi, voi seuraava taikatemppu auttaa hieman. Kääri puhelin talouspaperin sisään ja aseta se ilmatiiviiseen pussiin (Minigrip-tyyppinen), jonka täytät keittämättömällä riisillä tai silikonigeelipusseilla. Riisi imee kosteutta puhelimen pinnalta, mutta se ei juurikaan auta sisällä olevan kosteuden poistamiseksi. Kännyn suojaus talouspaperilla kannattaa siksi, ettei riisin tärkkelys pääsisi siirtymään sisään tekemään lisätuhoa.

7. Tuo puhelin huoltoon

Puhelin kannattaa mahdollisimman nopeasti toimittaa huoltoon, jotta voidaan arvioida puhelimen kunto ja tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Huollossa puhelin kuivataan sisältä ja sille tehdään niin kutsuttu vesihuolto. Laite pestään huollossa ultraäänipesurilla ja tällöin myös mahdolliset hapettumat saadaan puhdistettua. Joissain tapauksissa puhelimiin on tilattava myös varaosia.

Huomioithan, että puhelimen takuu ei kata kastumisesta aiheutuneita vahinkoja. Älypuhelinten sisällä on erillinen ilmaisin, joka kosteuden myötä muuttaa väriä. Puhelimen kastuminen havaitaan siis aina huollossa.

Ole rohkeasti yhteydessä, jos tarvitset apua kastuneen laitteen kanssa. Me autamme sinua mielellämme, eikä odottamattomia kuluja tarvitse pelätä.